7 september 2018

Almedalsstipendiet

Valspurt för Almedalsstipendiaten 127:s Röster Räknas

127:s röster räknas Almedalen

Leila Trulsen, Bianca Kronlöf, Amal Ali Hassan, Lina A. Rida, Adonay E. Kidane och Sarika Sheerazi.

I somras vann föreningen 127:s Röster Räknas Greatness PR:s Almedalsstipendium och använde det på bästa sätt genom att arrangera ett fullsatt seminarium och knyta värdefulla kontakter. Sedan dess har föreningen arbetat vidare för att öka valdeltagandet bland unga och utbilda i demokratiska processer.

– Vi träffade mycket folk och knöt flera viktiga kontakter under Almedalsveckan, men det vi är stoltast över är att seminariet blev så lyckat och välbesökt säger Adonay E. Kidane, projektledare på 127:s Röster Räknas.

Föreningen 127:s Röster Räknas har sin bas i Skärholmen och arbetar med att få fler unga att rösta i riksdagsvalet 2018.

Under Almedalsveckan arrangerade de seminariet ”Förortsdeltagande – Var gick det fel?” där den inbjudna panelen samtalade kring det demokratiska engagemanget i Sveriges förorter. Seminariet avslutades med en stand-up show av komikern Bianca Kronlöf.

– På seminariet lyfte vi förorternas röster på Sveriges största opinionsarena. Resten av veckan minglade och nätverkade vi. Det möte jag minns allra bäst var med Olle Wästberg som blev imponerad av vårt arbete och vi har fortsatt mailkontakt även efter Almedalsveckan.

Inför riksdagsvalet har 127:s Röster Räknas nu växlat upp arbetet för nå målet att öka valdeltagandet i Skärholmen. Bland annat är föreningens valambassadör Sarika Sheerazi valkommentator i Tv4:s ungdomspanel och föreningens arbete uppmärksammas ofta i mediala sammanhang. I valspurten har föreningen valt att satsa mer på att hålla i egna torgmöten för att möta målgruppen.

– Det direkta mötet med förortsborna är kärnan i vårt arbete. Genom att samtala med unga väljare och svara på deras frågor om politiska processer och samhället i stort lyckas vi i större utsträckning övertyga dem om vikten att rösta i riksdagsvalet.

Hur känns det inför den nionde september?

– Det känns bra och spännande! Jag är stolt över den demokratiska insats vi gjort under de här åren. Alla som arbetar med 127:s Röster Räknas har gjort sitt yttersta för att få fler människor att rösta och engagera sig.

Vad gör ni på valdagen?

– Vi arrangerar Skärholmens största valvaka med ett fullspäckat program. Valet kommer att visas på bioduk, vi erbjuder barnpassning för föräldrar som vill gå och rösta och många andra roliga aktiviteter, säger Adonay E. Kidane.