16 oktober 2018

Fix My Phone hittar rätt kompetens hos nyanlända flyktingar

Nu har Fix My Phone anställt tre nyanlända flyktingar till servicebutikerna i Göteborg, efter att de lärt sig hantverket under en praktik.

De nyanställda serviceteknikerna Mohammad Mhawesh och Abdullah Abu-alhaijja tillsammans med vd Chalak Morad i Fix My Phones butik i Arkaden, Göteborg.

Nu har Fix My Phone anställt tre nyanlända flyktingar till servicebutikerna i Göteborg, efter att de arbetat och lärt sig hantverket under en praktikperiod. Att hjälpa människor som flytt ligger varmt om hjärtat på grundaren Chalak Morad.

– Mina egna föräldrar kom till Sverige från ett krigsdrabbat land och jag har upplevt på nära håll hur viktigt det är med ett jobb för att känna trygghet. Förutom att ett arbete ger fantastiskt bra språkträning och en känsla av självständighet är det ett sätt att träffa nya människor. Alla företag borde ta ett samhällsansvar. Det här är vårt sätt att hjälpa nyanländasäger Chalak Morad, grundare och vd på Fix My Phone.  

Mobilreparatören Fix My Phone har i ett års tid samarbetat med Arbetsförmedlingen Hisingen för att hjälpa nyanlända flyktingar och personer som står utanför arbetsmarknaden att få jobb.

– Ända sedan jag grundade Fix My Phone har jag velat hjälpa folk som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Vi blev glada när Arbetsförmedlingen kontaktade oss och presenterade idén med ett praktikprojekt. Det har varit en stor framgång och vi har rekryterat flera fantastiska medarbetare.

När Fix My Phone ska rekrytera bjuder Arbetsförmedlingen in arbetssökande till en informationsdag där Fix My Phone berättar om företaget. De som är intresserade av att praktisera hos mobilreparatören får gå på intervju. Hittills har två informationsdagar arrangerats där det kommit runt 40 personer till varje träff.

– Den här rekryteringsformen passar oss bättre än traditionella rekryteringsannonser, eftersom vi får komma ut och berätta om Fix My Phone och lär känna personerna som vill jobba med oss, säger Chalak Morad.

– På Arbetsförmedlingen såg vi att Fix My Phone är ett snabbt växande företag som har kompetensbehov. Det var också viktigt att praktiken inte krävde några större förkunskaper och att den kan leda till ett riktigt jobb, säger Emelie Janelöv, branschsamordnare på Arbetsförmedlingen.

De flesta som anmäler intresse för en praktikperiod på Fix My Phone är nyanlända från Syrien. Många har arbetat med teknik eller reparationer förut. När praktikanterna börjar på Fix My Phone får de en utbildning i service och mobilreparation. Dessutom är de med i det dagliga arbetet, allt från teknikreparationer till miljöhantering och kundbemötande.

– Det är otroligt viktigt att de företag som har möjlighet engagerar sig i att hjälpa nyanlända och andra som har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det råder kompetensbrist i Sverige och vi behöver de här personernas värdefulla kompetenser.

Samarbetet med Arbetsförmedlingen Hisingen har lett till att Fix My Phone rekryterat tre personer. Nu har mobilreparatören även inlett ett samarbete med Kompetenscenter Angered med målet att snabbare få in nyanlända på arbetsmarknaden. I detta projektet har ytterligare fyra nya medarbetare från Syrien och Irak anställts.

– Vi är jättenöjda med samarbetena med Arbetsförmedlingen och Kompetenscenter Angered och har nu kontaktat Arbetsförmedlingen i Stockholm för att göra samma sak där, säger Chalak Morad, grundare och vd på Fix My Phone.

Fix My Phones nyhetsrum