Genombrott för FEI:s koncept för hybridutbildning: ”Nu vill vi förverkliga det här i stor skala” - Greatness | PR-byrå i Göteborg och Stockholm

Genombrott för FEI:s koncept för hybridutbildning: ”Nu vill vi förverkliga det här i stor skala”

Andreas Degerfeldt, verksamhetschef YH på FEI.

I januari blev det klart att utbildningsföretaget FEI kommer att erbjuda en YH-utbildning i sju mindre kommuner och på ett helt nytt sätt. Allt bygger på en beprövad hybridteknik för fjärrundervisning som heter FEIFLEX, och ett nära samarbete med de kommunala lärcentrumen som finns i Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele, Vilhelmina och Västervik.

– Den här YH-tilldelningen ger arbetsmarknadens parter vad de efterfrågar och öppnar dessutom möjligheten för alla mindre kommuner att erbjuda högre utbildning på hemmaplan. Den lokala arbetsmarknaden kommer då få bättre kompetensförsörjning och de studerande kan ta en lärarledd utbildning i ett socialt sammanhang utan att behöva flytta, vilket stärker kommunerna, säger Andreas Degerfeldt, verksamhetschef YH på FEI.

YH-utbildningar har alltid inneburit stora svårigheter för mindre kommuner, det har inte gått att få ihop kalkylen med kravet på antalet utbildningsplatser i förhållande till det låga antalet potentiella elever per kommun. Så även om en mindre kommun har en arbetsmarknad med uttalade kompetensbehov, blir antalet möjliga studerande på en utbildning för lågt för att arrangera en hel utbildning på orten.

– De som vill studera behöver flytta till annan ort, ofta till storstadsregionerna. Efter utbildningen är det inte säkert att de flyttar tillbaka, vilket både kommunen och arbetsgivarna förlorar på. Sedan är det i sig ett stort kliv att flytta från sin hemort för att studera och många väljer istället att inte utbilda sig alls eller försöka sig på distansutbildning vilket ofta fungerar dåligt för längre utbildningar.

Just distansutbildning anses ofta vara lösningen på utmaningen att kompetensutveckla glesbygden, men det är ett missvisande antagande. Förutom att färre elever slutför en distansutbildning jämfört med en platsbunden utbildning, blir det sämre läroeffekt.

– Traditionell distansutbildning saknar den sociala kontexten med interaktion, samverkan och reflektion tillsammans med andra. Detta kan leda till att den yrkesspecifika kompetensen från YH-utbildningar på distans utvecklas sämre på glesbygden.

Utmaningarna i dagens system medför en tröghet och negativ trend för glesbygdens kompetensförsörjning. Så när myndigheten för YH-utbildningar, MYH, den 19 januari 2021 tilldelade FEI möjligheten att bedriva YH-utbildning i sju mindre kommuner, flertalet norrländska, var det ett mycket glädjande besked för många. Den tvååriga YH-utbildningen till energiingenjör, med start till hösten 2021, ska arrangeras som en hybridutbildning i samarbete med de kommunala lärcentrumen i Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele, Vilhelmina och Västervik.

Hybridkonceptet innebär att de studerande läser utbildningen på respektive kommunalt lärcentrum och där läraren undervisar från ett centralt klassrum. Klassrummen är inredda med teknik så att alla interagerar på samma sätt som om alla är i ett rum.

– Konceptet är bra för alla parter. Upptagningen av elever till utbildningens totalt 35 platser görs alltså från sju mindre orter och vi kan då fylla en YH-utbildning samtidigt som lokala kompetensbehov tillgodoses. Deltagarna behöver inte flytta och får samtidigt ut samma mervärden som en platsbunden utbildning ger såsom social samvaro, högre studiemotivation och mer kompetens.

– Den här utbildningsmodellen är verkligen framtiden. Hybridtekniken funkar också för att kunna studera hemifrån på samma sätt som från ett klassrum, så möjligheten att anpassa utbildningen utifrån individ är stora.

Själva hybridmodellen används sedan tidigare i Västervik, där FEI erbjuder både YH-utbildning och kurser i samarbete med Campus Västervik. I Norrland är hybridmodellen ny och bygger på samarbetet mellan FEI och sex kommunala lärcentrum via Akademi Norr.

– I Norrlands inlandskommuner har vi enorma behov av mer kompetens, men en liten kommun kan inte själv arrangera en utbildning för kanske 30 personer som en YH-utbildning kan behöva ha. Kommunen behöver kanske totalt fem personer och kan först nu, med hjälp av FEI:s metod och tillsammans med andra kommuner, erbjuda nödvändig utbildning på hemorten. Den här modellen är ett utmärkt sätt att ge våra företag vad de behöver för att kunna utvecklas positivt, säger Martin Bergvall, verksamhetschef på Akademi Norr.

De som är intresserade av den nystartade YH-utbildningen Energiingenjör kan läsa mer och redan nu göra en ansökan. Ansökningstiden är 1 februari till 12 maj 2021.

Snart är det även tid för utbildningsanordnare att ansöka om att bedriva YH-utbildningar med start till hösten 2022. Här kommer FEI att med samma unika pedagogiska hybridmodell, FEIFLEX, och i samarbete med kommunala lärcentrum runt om i hela landet, ansöka om att ge betydligt fler YH-utbildningar.

– Alla vinner på det här och nu vill vi förverkliga modellen i större skala. Vi har en aktiv dialog med ett femtiotal kommuner och deras lokala arbetsgivare runt om i landet och samarbetsviljan är stor. Eftersom utbildningsbehovet utanför storstäderna är omfattande tror vi att denna lösning för att ge högre utbildning till mindre orter är ett framgångskoncept, säger Andreas Degerfeldt, verksamhetschef YH på FEI.

Om FEI:s teknik för hybridutbildning, FEIFLEX

FEIFLEX är ett hybridkoncept för utbildning som ger total valfrihet. Med FEIFLEX kombineras traditionell klassrumsundervisning och distansstudier med modern digital teknik. Det innebär fördelar och valfrihet för alla som studerar; på plats i utbildningslokalen, från hemmet, kontoret eller på resan. Lektionerna genomförs i dynamiska klassrum samtidigt som de sänds i realtid. Deltagarna kan vid varje enskilt lektionstillfälle välja om de vill vara på plats eller delta aktivt på distans. Lektionerna går dessutom att repetera i efterhand.

Öppet hus om att studera YH-utbildning hos FEI

Under kommande månader kommer FEI att arrangera öppet hus (digitalt) vid tre tillfällen, den 17/3, 15/4 och 5/5 – alla med start kl. 17.30-19.00.

Anmälan till öppet hus sker här: https://www.fei.se/event/

Om Energiingenjörsutbildning ht 2021

Länk för ansökan till utbildningen: https://www.fei.se/utbildning/energiingenjor-400-yhp/

Ansökan är öppen 1 februari till 12 maj.

Andra YH-utbildningarna som FEI startar hösten 2021

Account Manager 400 yhp

Försäkringsrådgivare/Skadereglerare/Riskbedömare 400 yhp

Kvalificerad inköpare 400 yhp

Event Manager 400 yhp

Food & Beverage Manager 300 yhp

Betongingenjör 300 yhp

Projektinköpare/Entreprenadingenjör bygg och anläggning 400 yhp

För mer information:

Magnus Rolf, vd, 0708-60 61 52,
magnus.rolf@fei.se
Magnus Sjöbäck, presskontakt, 0704-45 15 99,
magnus.sjoback@greatness.se

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Liggande

Generella frågor

Fredrik Lagerström

070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Magnus-Sjoback-2019-Greatness-PR

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck

070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Edwin Eriksson Greatness pr

Presskontakt

Edwin Eriksson

073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Relaterade kundnyheter