Näringslivet i Västervik utbildas i digital marknadsföring genom Campus Västervik och FEI

Mirja Westerlund och Camilla Settlin, två lokala profiler i Västervik som i våras startade eget företag inom yoga, har börjat studera digital marknadsföring och e-handel för att få fler kunder. Utbildningen anordnas av Campus Västervik i samarbete med utbildningsföretaget FEI. Kursdeltagarna kan välja på att vara med i klassrummet på campus eller delta live på distans, en så kallad hybrid studieform.

– Vi var nyfikna på att lära oss mer om marknadsföring för att få fler nya kunder att upptäcka yogans fantastiska fördelar. Utbildningen var klockren för oss, nu kan vi hitta sätt att nå ut både enkelt och billigt, säger Mirja Westerlund, en av grundarna till Yoga Västervik.

Campus Västervik och FEI erbjuder nu en utbildning inom e-handel och digital marknadsföring, efter att den lokala marknaden eftersökt mer kompetens. Upplägget är skräddarsytt för regionen, där deltagarna kan läsa på plats i Campus Västerviks lokaler eller på distans och även välja att läsa hela utbildningen eller utvalda moduler.

– Vi har gjort en omfattande undersökning för att kartlägga behovet av kompetens på kort och lång sikt i regionen och utifrån detta utformat kursen i samarbete med FEI. Innehållet är rykande aktuellt och lärarna är praktiker som är duktiga på att lära ut. Dessutom är den hybrida utformningen en klar fördel för de hårt arbetande företagare som går utbildningen, säger Elinor Nilsson, koordinator för eftergymnasial utbildning på Campus Västervik.

– Det är värdefullt för både näringslivet och Västervik som helhet att kunna erbjuda utbildningsplatser här i Västervik. Det ger även möjligheten att mötas och dela erfarenheter.

Mirja Westerlund, som tagit tjänstledigt från en rektorstjänst, och Camilla Settlin, som spenderat 18 år i restaurangbranschen, är två av de som nu läser den nya utbildningen i digital marknadsföring och e-handel.

– Utbildningen passar extra bra just nu, i pandemin, när det är svårt att nå ut. Nu har vi ett mer strategiskt perspektiv och förstår bättre var vi ska lägga pengarna i marknadsföringen. Vi tror att fler är intresserade av att hitta lokala och säkra aktiviteter, kunderna finns definitivt där ute, säger Camilla Settlin.

Friheten i studierna passar de båda bra, Camilla har varit med på alla lektioner på Campus Västervik, medan Mirja inte kunnat delta på plats vissa dagar och istället medverkat på lektionerna via datorn.

– Det var samma höga kvalitet oavsett om jag läste på plats eller distans, det har verkligen varit toppen. Nu har vi lagt grunden, nästa steg för oss är att ta fram en långsiktig marknadsplan och växa, säger Mirja Westerlund.

Om Yoga Västervik

Yoga Västervik startades våren 2020 av Mirja Westerlund och Camilla Settlin med målet att sprida en mer hälsosam livsstil och få fler att upptäcka yogans fördelar. Tillsammans erbjuder de yoga-retreats, träningar, workshops och kurser. De håller även reguljära klasser på Malkars Träningscenter.

Om Campus Västerviks samarbete med FEI

Hösten 2020 genomförs en lokalt anpassad utbildning kring e-handel och digital marknadsföring, i samverkan mellan Campus Västervik och FEI. Utbildningen ges i realtid, på plats i campuslokalerna, med hjälp av modern digital teknik.

Utöver utbildningen erbjuder även Campus Västervik tillsammans med FEI YH-utbildningen Food & Beverage Manager.

Satsningen är en del av projektet Campus i Småland 2030 där Campus Hultsfred, Campus Vimmerby och Campus Västervik arbetar för att stärka kunskapsutvecklingen och kompetensförsörjningen i norra Kalmar län – utifrån arbetsmarknadens behov och i samarbete med universitet, högskolor och anordnare av yrkeshögskoleutbildningar.

FEI:s utbildningar i digital marknadsföring