Nya YH-utbildningar i Simrishamn matchar arbetsmarknadens behov

I januari tar Myndigheten för yrkeshögskolan beslut som kan påverka framtiden för Simrishamns kommuns lokala näringsliv. Campus Österlen har tillsammans med FEI ansökt om att driva flera lokalt förankrade YH-utbildningar. En satsning som är möjlig tack vare ett satellitutbildningskoncept där studenterna kan delta på lektionerna i realtid från olika platser i landet, bland annat Campus Österlens lärcentrum.

– YH-utbildningarna är anpassade efter de lokala företagens behov och viktiga för vår landsbygd, vilket gör att både näringslivet och kommunen kan växa. Nu hoppas vi erbjuda medborgare i Simrishamns kommun fler möjligheter till högre studier på hemorten, säger Marie Liljenberg, verksamhetschef på Campus Österlen.

Campus Österlen arbetar tätt tillsammans med näringsliv och arbetsgivare i sydöstra Skåne. De har kartlagt och identifierat regionens kompetensbehov för att kunna matcha detta med relevanta yrkeshögskoleutbildningar. Nu har kommunen ansökt om att driva 20 olika YH-utbildningar, varav 13 tillsammans med FEI, Företagsekonomiska Institutet.

– Sedan 2016 har ingen YH-utbildning bedrivits i regionen, men det är en viktig utbildningsform speciellt anpassad för näringslivets behov. Tillsammans med näringslivet har vi sett en ökad efterfrågan av en rad olika kompetenser, bland annat projektledare, redovisningskonsulter, inköpare, Food & Beverage Managers och bygglovshandläggare.

Tidigare har små kommuner haft svårt att fylla de utbildningsplatser som krävs för att få driva en YH-utbildning, trots att näringslivet skriker efter kompetens. Genom satellitutbildningskonceptet kan studenterna ta del av lektioner i realtid i Campus Österlens lokaler eller på distans, med ett digitalt och modernt hybridformat som kombinerar det bästa av klassrumsutbildning och distansundervisning.

– Satellitutbildningsformen som vi har med FEI passar utmärkt för landsbygden här på Österlen. Den innebär att vi inte måste ha 20–30 studenter lokalt som går varje utbildning utan deltagare från olika delar av regionen kan delta, vilket gör satsningen möjlig.

– Genom att satsa på högre utbildning och långsiktig kompetensförsörjning vill vi stärka regionens varumärke, öka kunskapsdimensionen och förse lokala företag med arbetskraft. Vi hoppas detta ska leda till ökad inflyttning och göra att fler vill bo på Österlen, säger Marie Liljenberg.

Besked om ansökan ges av Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, i januari 2021, med planerad start hösten samma år.

 

– Näringslivet på mindre orter har stort kompetensbehov men det saknas ofta tillräckligt många sökande lokalt för att göra en YH-utbildning möjlig. Med satellitutbildningsformen och vårt hybridkoncept FEIFLEX ökar möjligheten för fler att få högre utbildning och gynnar i förlängningen den lokala arbetsmarknaden, säger Magnus Rolf, vd på FEI.

Om Campus Österlen

Campus Österlen öppnade i nya lokaler 2019 och erbjuder utbildningar och fortbildningar på högskole- och yrkeshögskolenivå samt kompetensutveckling på olika nivåer. I en modern teknikpark bestående av 13 salar med webbkameror, mikrofoner, touchskärmar med inbyggd dator med mer sker undervisning, lärcentrum och tentamensservice. Campus Österlen har nära samverkan med högskolor och universitet från hela landet.

YH-utbildningarna som FEI och Campus Österlen ansökt med start hösten 2021

 • Affärsutvecklare inom besöksnäringen
 • Agil projektledare
 • Bygglovshandläggare
 • Digital marknadskommunikatör
 • E-handelslogistiker
 • Event Manager
 • Food and Beverage Manager
 • Hållbarhetsspecialist
 • IT säkerhetsspecialist
 • Kvalificerad inköpare
 • Offentlig upphandlare
 • Redovisningskonsult
 • Service och underhållsingenjör med inriktning mot hållbarhet

Om FEI:s teknik för hybridutbildning, FEIFLEX

FEIFLEX är ett unikt hybridkoncept för utbildning som ger total frihet. Med FEIFLEX kombineras traditionell klassrumsundervisning och distansstudier med modern digital teknik. Det innebär fördelar och valfrihet för alla som studerar; på plats i utbildningslokalen, från hemmet, kontoret eller på resan.

Lektionerna genomförs i dynamiska klassrum samtidigt som de sänds i realtid. Deltagarna kan vid varje enskilt lektionstillfälle välja om de vill vara på plats eller delta aktivt på distans. Lektionerna går dessutom att repetera i efterhand.

För mer information:
Magnus Rolf, vd, 0708-60 61 52, magnus.rolf@fei.se
Magnus Sjöbäck, presskontakt, 0704-45 15 99, magnus.sjoback@greatness.se
Marie Liljenberg, verksamhetschef Campus Österlen, 0414-81 98 81, marie.liljenberg@simrishamn.se