25 november 2020

Världens snällaste nallebjörnar auktioneras ut för funktionshindrade och barn i fattigdom

Loza Foundation, kramdjur auktioneras ut

Nallebjörnar auktioneras ut. På bilden från vänster: Anna Ginsthammar och Jonas Wiman från Olika är bäst samt Sabina Grubbeson från Loza Foundation.

I ett kontor på Gekås ligger 30 stora kramdjur som alla har någon form av mindre defekt. En nallebjörn har bara ett öga. På en kanin har sömmen på magen har gått upp. Där finns en bläckfisk som tappat en arm. Nu har nallebjörnarna och de andra kramdjuren lagats och ska inför julen och med start 29 november auktioneras ut till förmån för människor i Europa som även de länge ansetts defekta av samhället.

– Vi tog emot kramdjuren med tanken att det finns en plats för alla och att det handlar om att hitta den platsen. Pengarna kommer bidra till att människorna på institutionen i Demir Kapija ska kunna flytta till ett nytt liv i ett riktigt hem där de för första gången på många år ska få ha egna kläder och sova i en säng med lakan, säger Sabina Grubbeson, grundare till Loza Foundation.

När Loza Foundation fick erbjudandet om att ta emot kramdjuren tackade de först nej. Men Sabina kunde inte släppa tanken på att nallarna ratades för att de inte var perfekta. Precis som människor med funktionshinder som väljs bort eller göms undan.

– Vi arbetar för att alla ska ha en plats i samhället. Ingen ska lämnas utanför, vilket också står på nallarnas tröjor, ’Leave No One Behind’. Nu har vi världens finaste och snällaste kramdjur som symboliserar vad vi arbetar för men också en hållbar utveckling där vi tar vara på alla resurser i enlighet med FN:s globala mål. Auktionerna gör att vi får in nödvändiga pengar till att hjälpa de som verkligen behöver det.

Unikt namn och människoöde

Den 29 november drar auktionerna av kramdjuren igång. Var och ett av dem har ett unikt namn och en berättelse om ett människoöde.

– Kramdjuren berättar om olika människoöden eftersom alla har en historia värd att lyssna på. Ett av djuren är till exempel döpt efter Judith Scott, känd skulptör med Downs syndrom. Ett annat heter Lirija efter en otroligt modig flicka som är med i vårt nya projekt Barnfamiljer i extrem fattigdom.

Det började med att Helena Lindkvist, inköpare på Gekås barnavdelning, kontaktade Loza om kramdjuren. Därefter formade Sabina tillsammans med de andra idén om att auktionera ut dem. Intäkterna går oavkortat till Loza Foundations arbete för särskilt utsatta barn och för människor med funktionshinder som lever under svåra förhållanden på den numera ökända institutionen i Demir Kapija i Nordmakedonien.

– De människor vi arbetar för lever i fattigdom och ofta även i hemlöshet. Därför tog vi tog beslutet att auktionera ut nallarna och få in pengar istället för att skänka nallarna till de hemlösa barnen. För dem är det mer värt att förbättra deras levnadsförhållanden, säger Sabina Grubbeson.

Kramdjuren auktioneras ut i samarbete med podcast

Förutom Loza Foundation är även podcasten Olika är bäst med och hjälper till med auktionerna. Podcasten har som syfte att skapa förståelse om att olikheter är bra och samtidigt motverka okunskap och orättvisor i Sverige och andra länder där funktionshindrade är utsatta och diskriminerade.

– Det här är precis vad vi står för. Vårt mål är att få bort fördomar runt funktionsnedsättningar och arbeta för mänskliga rättigheter och allas lika värde. Det är precis det som auktionen uppmärksammar, säger Anna Ginsthammar som tillsammans med Jonas Wiman är initiativtagare till Olika är bäst podcast.

Före och under hela julen kommer några av kramdjuren som ska auktioneras ut också synas i olika skyltfönster i Varberg. Där kommer de berätta sina historier och sprida kunskap om Loza Foundations arbete samt hur det går att hjälpa till i det arbetet. Nallebjörnarna och de andra kramdjuren har ett butiksvärde på nära 20 000 kronor och Sabina Grubbeson har höga förhoppningar.

– Med tanke på den pågående pandemin är vårt arbete nu viktigare än någonsin. Vi hoppas att företag och privatpersoner engagerar sig i auktionerna och väljer julklappar som gör skillnad för de svagaste och mest utsatta i samhället, säger Sabina Grubbeson, grundare och generalsekreterare på Loza Foundation.

Om auktionerna
Auktionerna startar 29 november som ett event på Lozas Facebooksida där varje kramdjur presenteras och auktioneras ut. Det går även att lägga bud anonymt genom email eller telefon. Auktionerna pågår fram till Lucia och intäkterna går oavkortat till Loza Foundations arbete för särskilt utsatta, fattiga och funktionshindrade.