LärOlika fortsätter succékurserna i höst
Att knyta bredare nätverk, utbyta idéer och dela med sig av erfarenheter och kunskap är något som behövs – överallt i samhället. Nu är det höststart för LärOlikas kurser i Göteborg och Stockholm.
– Min utgångspunkt är att nästan alla som bor i Sverige behöver integreras, säger Karin Bruce, initiativtagare och verksamhetsledare för LärOlika.
LärOlika är ett unikt utbildningsprogram som skapar meningsfulla och lärorika möten mellan människor som verkar och påverkar i olika delar av samhället. Människor som annars aldrig skulle ha träffats.
– Just nu talas det mycket om behovet av att nyanlända ska integreras i samhället. Jag tror att vi alla, även medelklass-svenskar som jag själv, behöver integreras i många olika grupper. Många i Sverige lever väldigt isolerat med andra likasinnade som har “lika bra” jobb och bostad. Vi behöver alla en chans att ta ett steg utanför vår egen komfortzon och träffas över gränserna för att förstå samhället och få chans att knyta ett bredare nätverk, säger Karin Bruce.
Med sin bakgrund i Tällberg Foundation har Karin erfarenhet av att samla ledare från hela världen för samtal och samarbeten. Hon konstaterade då att det verkade lättare att flyga in folk från olika världsdelar till en mötesplats än att få till möten mellan folk i olika delar av samma stad.
– Det finns massor av mötesplatser för dem som har något uppenbart gemensamt, men har man inte det är det rätt svårt att mötas. Grundtanken med LärOlika är att människor som annars aldrig hade träffats bjuds in till samtal. Samtal som blir relevanta för alla, oavsett ålder, yrke eller bakgrund.
På LärOlikas kurser är alla med på lika villkor. En kurs består av sex möten där mellan 30-40 personer deltar i olika typer av samtal och delar med sig av sina erfarenheter.
– Vi arbetar med att skapa så många olika perspektiv som möjligt, säger Karin Bruce.
Som exempel nämner hon att det bland deltagarna i Stockholm har funnits en finanschef från innerstan, en pensionär från Järva som kom till Sverige för över 20 år sedan, en 19-åring från Östermalm, en läkare som kom till Sverige för två år sedan, en entreprenör från Huddinge och en konstnär som mest umgicks inom den egna kretsen.
– Vi styr början på samtalen genom att ge uppgifter till deltagarna att bland annat berätta om sig själva, hur de tänker kring sin roll i samhället och makt. Det viktigaste är att alla delar med sig av sina erfarenheter och tankar och lyssnar för att försöka förstå och lära sig av de andra.
Rent konkret har kurserna mynnat ut i allt från att människor fått bredare Facebook-flöde genom sina nya kontakter, till jobberbjudande och vänskap.
– Många har sagt att de har blivit bättre på att lyssna, det är otroligt roligt att höra, säger Karin.
I höst startar LärOlika nya kurser i både Göteborg och Stockholm. I Stockholm drar man igång i september och i Göteborg i oktober. Det är bara att gå in på www.larolika.se och anmäla intresse. Kurserna är gratis.
Vad är dina förhoppningar när det gäller framtiden för LärOlika?
– Att vi inte ska behövas! Jag hoppas naturligtvis att möten mellan folk i olika delar av samhället ska kunna ske mycket enklare än vad de gör nu. Men så länge det behövs hoppas jag att själva verksamheten fortsätter på fler platser runt om i landet. Att investera lite tid till att prata om viktiga saker med nya människor är fantastiskt givande!