”Hemligheten ligger i stekningen” - Greatness | PR-byrå i Göteborg och Stockholm

”Hemligheten ligger i stekningen”

Phil’s Burger går från idé till lyckad hamburgerkedja på rekordtid

Nu är det drygt ett år sedan som Stockholms starkast lysande stjärna på hamburgerhimlen öppnade sin första restaurang på Kungsholmen, Phil’s Burger. Mot alla odds har Philip Örtegren och Peder Skaj gått från nybörjare i restaurangbranschen till att sikta på 30 hamburgerhak runt om i Sverige inom 5 år.

– Philip bjöd på den godaste hamburgaren jag någonsin ätit hemma i hans kök. Då blev jag övertygad om att just den smaksensationen var värd att satsa på, säger Peder Skaj, en av grundarna till Phil’s Burger.

När en matfantast och en affärsman träffas, då börjar affärsidéer att puttra. Efter den där hamburgaren som Philip tillagade och bjöd Peder på tog det inte lång tid innan de båda letade lokal för att öppna en egen hamburgerrestaurang.

– Mina vänner avrådde mig från att gå in i restaurangbranschen eftersom den är så svår. Marknaden för hamburgare ansågs vara mättad, inte skulle väl ytterligare ett burgarhak kunna etablera sig. Så Phil’s Burger var allt annat än ett säkert kort när vi satte igång, säger Peder Skaj.

Sedan de öppnade dörrarna till Phil’s Burger på Kungsholmen i Stockholm i april 2014 har entreprenörsduon tagit både stockholmarnas och besökande turisters hjärtan med storm. Kunderna har gett dem lysande omdömen såsom ”Stockholms hetaste burgarhak” och ”I’m in Burger Heaven” på sociala medier. Eller som Nöjesguidens recensent uttryckte sitt besök på Phil’s Burger ”Det här är – helt enkelt – förjävla bra”.

– Från att vi började arbeta med konceptet tog det sju månader innan restaurangen på Kungsholmen öppnade. Eftersom allt gick bättre än vi kunde föreställa oss var vi också öppna för möjligheten till att starta upp fler restauranger. Så ett halvår senare, hösten 2014, fanns vår andra hamburgerrestaurang på Gärdet i Stockholm.

Trots stora framgångar för restaurangerna så har alla nystartade företag sina problem under sina första levnadsår, barnsjukdomar. Phil’s Burger är inget undantag, att starta upp ett hamburgerhak var betydligt tuffare än de trodde.

– Hade vi drivit restaurang tidigare skulle vi sluppit göra så många misstag. Första månaderna åkte vi iväg varje dag och panikköpte saker som tog slut hela tiden. Nu har vi blivit bättre på att planera. Idag har vi också lärt oss att rekrytera personer som har den erfarenhet som behövs för att kunna ge våra kunder rätt service.

– Det var otroligt mycket att sätta sig in i. Vår hamburgare har hela tiden hållit världsklass, men skillnaden att servera tio eller flera hundra hamburgare på en kväll ställer väldigt olika krav på ett kök. Det ska gå snabbt och alla serveringar ska hålla samma höga kvalitet, mer än 12 minuter får en servering inte ta, säger Philip Örtegren.

Så vad är då hemligheten bakom hamburgersuccén som Philip och Peder är i färd med att sprida över hela Sverige? Precis som alla kockar har sina hemligheter är även Philip lite hemlighetsfull när det kommer till att prata om menyn.

– För mig är nog det dagsfärska brödet och vår unika stekteknik som är avgörande. Vi tillreder nästan allt med rena råvaror. Köttet maler vi från en blandning av högrev och bringa från Angus och vi arbetar för att själva göra hela serveringen från grunden, pommes frites och glassen behöver vi köpa in idag. Så vi är inte riktigt i mål än, men vi kommer dit så småningom.

Philip och Peder, som faktiskt känt varandra ända sedan gymnasietiden, skiljer sig åt som personer och förmodligen är olikheterna en av framgångsfaktorerna. Samtidigt är de båda riskbenägna och tycker om utmaningar, även om det är på lite olika plan.

– Det är till största delen Philips idéer som vi bygger hela konceptet på. Det är han som kan laga mat och har en tydlig bild av inredningen på våra restauranger. Så vi kompletterar varandra jättebra. Han har sinne för mat och inredning, jag drivs mer av att göra affärer, säger Peder.

– Jag har arbetat med mat på olika sätt hela mitt liv, men det var för tio år sedan jag började odla en idé om en hamburgerrestaurang hemma i Stockholm. Det var under en resa i USA som jag inspirerades av In-N-Out-Burger, ett hamburgerhak som gör allt med dagsfärska råvaror, säger Philip.

Femton månader efter att Phils Burger öppnade sin första restaurang är hamburgerparet nu redo att ta nästa steg. Och siktet är högt ställt.

– Vi hoppas att kunna fira vår 30:e restaurang om fem år. Ska vi lyckas med det har vi mycket kvar att lära, men vi måste ha ett mål att arbeta mot. Inom en månad öppnar vi två nya restauranger så nu börjar en ny otroligt spännande, och lärorik, resa för mig och Philip, säger Peder Skaj.

För ytterligare information
Magnus Sjöbäck, presskontakt Phil’s Burger, 0704-45 15 99, magnus.sjoback@sjobackpr.se
Peder Skaj, grundare Phil’s Burger, 0702-79 69 29, peder.skaj@philsburger.se

Phil’s Burger pressrum
http://news.cision.com/se/phils-burger

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström
070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck
070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson
073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Relaterade kundnyheter