Här är Västsveriges mest moderna energianläggning - Greatness | PR-byrå i Göteborg och Stockholm

Här är Västsveriges mest moderna energianläggning

Nu kan Härryda kommun glädja sig åt ännu en hållbar miljöinvestering i rekordklassen. Det är Energiförbättring AB som på taket till sin fastighet installerat över 300 kvm solpanel för att skapa ett ännu mer effektivt energisystem för fastigheten. På invigningen var även Härrydas kommunalråd Annette Eiserman Wikström och Per Vorberg med för att klippa det symboliska bandet och invigningstala.

– Vi klassas redan som en Green Building, men vårt mål är att göra hela fastigheten till Västsveriges modernaste energianläggning och ett levande referensobjekt. Solpanelen är en krona på verket, men energin kommer av ett helt system av solenergi, uteluft och bergvärme som samverkar med det senaste inom styr- och reglerutrustning, säger Johan Ahlgren, vd för Energiförbättring AB.

Torsdag 18 september är en dag att minnas. Då invigdes Härrydas i särklass största solpanelanläggning som är installerad på taket till Energiförbättring AB:s kontor på Rådastocksvägen 1 i Härryda. Solpanelerna mäter över 302 kvm och ingår som en del i hela fastighetens energisystem.

Det 302 kvm stora solpaneltaket ger uppskattningsvis 41000 kWh per år, vilket jämförelsevis räcker till åtta moderna villors årsförbrukning. Eller omräknat till elbilar som drar 1 kWh per mil skulle energin räcka till 40 elbilars årsförbrukning om de kör 1000 mil per år.– Kraften som kommer från solen förser hela jorden med energi. Idag är det inte så komplicerat att ta tillvara på solenergin längre och vi kan utvinna ungefär 15 procent. För en fastighet som varje dag kräver både elektricitet och värme gäller det att ta reda på hur det ska utföras på bästa sätt. Det är just det vi vill visa med att omvandla vår egen fastighet till en mästare i energieffektivitet, säger Johan Ahlgren, vd för Energiförbättring AB.

– Vår fastighet drar 33 kWh per kvadratmeter och år vilket är 20 kWh under dagens nybyggnadskrav. Så det går att spara mycket pengar på både nya och gamla fastigheter. Vi brinner för det här och vill se om det finns någon gräns för hur mycket det går att energieffektivisera.

Arbetet med att skapa fastighetssystem som sparar energi går även i linje med hur kommunen arbetar. Med på invigningen var både kommunalråd Annette Eiserman Wikström och ledamot Per Vorberg, dels för att invigningstala och klippa bandet till anläggningen och dels för att visa hur viktigt arbetet med att skapa energieffektiva lösningar är.

– Kommunen vill uppmärksamma framtidens energilösningar för fastigheter. Det är ett viktigt signalvärde att vara med när en så här unik anläggning invigs, säger Per Vorberg, tillträdande ordförande i kommunstyrelsen.

Energiförbättring AB har i över 20 år arbetat med energieffektivisering och hjälper dagligen kunder i hur en fastighet kan energiförbättras. Och det handlar om mycket mer än solpaneler.

– Varje fastighet är unik och behöver beräknas utifrån vilka förutsättningar som finns och vilken teknik som blir lönsam. Vår fastighet, som både är kontor och lager, byggdes redan 1991 och omfattar 2 800 kvm uppvärmd yta. Oljepannan har ersatts med ett system av solenergi, uteluft och bergvärme tillsammans med det senaste inom styr- och reglerutrustning. Så vi använder all miljöteknik som finns tillgänglig för att skapa ett energisystem med så energieffektiv förbrukning som möjlig.

Fastigheten på Rådastocksvägen är idag ett levande referensobjekt där intresserade och kunderna kan se, förstå och även känna på tekniken. Fastigheten ägs av Energiförbättring AB tillsammans med Mölnlycke Fastighets AB.

 

 

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström
070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck
070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson
073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Relaterade kundnyheter