Jonas Bergquist: ”Digitala hälsoappar kan bidra till en friskare befolkning”

Jonas Bergquist: ”Digitala hälsoappar kan verkligen bidra till en friskare befolkning”

Professor Jonas Bergquist om den digitala hälsorevolutionen och koll på biomarkörer

Som medgrundare av hälsoinnovationen Bodymarkers vill professor Jonas Bergquist ge människor över hela världen möjligheten att själva testa och mäta sina biomarkörer. Att kunna läsa av värden såsom D-vitamin, mineralvärden och hormoner direkt i mobilen ger stora möjligheter för individen att förebygga hälsoproblem, men ställer samtidigt höga krav på testlaboratoriets tester och processer.

– Utvecklingen av digitala hälsolösningar har fullständigt exploderat och är här för att stanna. Somliga lösningar gör det möjligt för alla att ha koll på sin hälsa på ett helt nytt sätt. Användaren måste då kunna lita på dessa preventiva hälsolösningar, de måste vara certifierade och grundligt testade vilket är så som Bodymarkers arbetar, säger Jonas Bergquist, professor vid Uppsala universitet.

Professor Jonas Bergquist är världsledande inom forskningen i analytisk kemi och biomarkörer och sedan 2005 professor vid Uppsala universitet, sedan 2011 professor i patologi vid University of Utah i USA och sedan 2015 professor i precisionsmedicin vid Binzhou Medical University i Kina. Han har tillsammans med sitt forskarlag länge fokuserat på hur mätning och analys av biomarkörer kan användas för att preventivt motverka sjukdomar.

– Att mäta biomarkörer i blodet är ingen ny teknik utan har länge använts för att identifiera exempelvis prediabetes och förhöjda risker för hjärt-kärlsjukdomar. Bodymarkers är dock bland de första som möjliggör för användare att göra detta hemifrån.

Preventiv sjukvård är idag inte tillgängligt för majoriteten av befolkningen och många människor kan gå större delen av livet utan en hälsoundersökning. Kontinuerlig kontroll och validering gör Bodymarkers tester och resultat lika tillförlitliga som sjukvårdens.

– Bodymarkers ska inte ersätta sjukvården. Våra tester är till för friska individer som vill ha koll och kontroll på sin nuvarande livsstil och framtida hälsa. Och för att göra det arbetar vi kontinuerligt med att säkerställa att testerna och resultaten är helt tillförlitliga, det är det enskilt viktigaste för alla aktörer som gör analyser och även för de som utvecklar digitala hälsolösningar.

I sitt yrke som forskare i analytisk kemi och neurokemi har Jonas sett flera nya folksjukdomar växa fram i såväl västvärlden som Asien och utvecklingsländerna. Fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och åldersrelaterade degenerativa sjukdomar har blivit stora hälso- och samhällsproblem över hela världen.

– Att förebygga dessa sjukdomar är en viktig samhällsfråga, där är jag övertygad om att nya digitala hälsolösningar såsom Bodymarkers är nödvändiga. Våra tester kan bidra till en friskare befolkning, bättre livskvalitet och preventivt motverka en rad olika sjukdomar.

– För mig är det väldigt motiverande att genom mitt engagemang kunna bidra till att höja livskvaliteten för människor runt om i världen, säger Jonas Bergquist, professor vid Uppsala universitet och medgrundare av Bodymarkers.

Bodymarkers nyhetsrum

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström
070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck
070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson
073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Relaterade kundnyheter