Ditt personnummer ligger öppet på nätet - Greatness | PR-byrå i Göteborg och Stockholm

Ditt personnummer ligger öppet på nätet

Id-kapningar och bedrägerier fortsätter att öka

Internet fick sitt stora genombrott på 90-talet och idag är det nästan svårt att föreställa sig en värld utan dess enkla och snabba tillgång till information. Fördelarna är otaliga men utvecklingen har också medfört konkreta faror för privatpersoner. Flera av dem bottnar i att våra personnummer idag ligger oskyddade och tillgängliga för bedragare.

– Bara under förra året gjordes 150 000 bedrägerirelaterade polisanmälningar och fler än hälften handlar om identitetsstöld, säger Daniel Johansson, vd på Key Code Security AB.

Föreställ dig följande: Du får en faktura från ett företag som hävdar att du beställt en av deras produkter, en produkt de nu skickat för uthämtning hos ett av Postens ombud. Eftersom du aldrig gjort någon beställning ringer du upp och ifrågasätter räkningen. Det är då du får veta att du inte bara lagt ordern – du har dessutom redan hämtat ut produkten.

– Detta scenario är numera långt ifrån ovanligt och Polisen får varje år in mängder av anmälningar, men i de flesta av fallen finns det inget att göra. Skadan är redan skedd, säger Daniel Johansson.

Bluffen, som rubriceras identitetsintrång alternativt id-kapning, är ofta minutiöst utförd och avslutas med att bedragaren hämtar ut den beställda varan med hjälp av en falsk men synnerligen väl tillverkad id-handling. Tyvärr handlar det dock inte enbart om stulna produkter.

Personnummer är nyckeln till att begå brott

– De som stjäl personuppgifter kan också använda dem för att försöka hämta ut bank- eller kreditkort, öppna mobilabonnemang, ta ut lån eller starta konton hos olika speltjänster på nätet – för att nämna några exempel. Den gemensamma nämnaren för samtliga brott är bedragarnas allra första steg: Att komma över sina offers personnummer. Vilket idag är enklare än någonsin.

Enligt polisens nationella bedrägericenter inleds brottet i många fall med att gärningsmännen genomför en adressändring. Det innebär att all information som skickas med post om att ett register är ändrat inte ens når offret, och när brottet väl uppdagas kan ett omfattande bedrägeri redan vara genomfört.

– Numera kan bedragare komma över personnummer i sin helhet utan större ansträngning. Uppgifterna finns hos Skatteverket och är därmed offentliga handlingar, i och med digitaliseringen är informationen också tillgänglig via flera olika onlinetjänster.

Personer som ägnar sig åt den här typen av brottslighet slutar inte efter ett tillfälle, och statistiken visar att aktiviteten nu ökar märkbart på både nationell och internationell nivå.

Flertalet förstår inte allvaret

Ifall man inte känner till riskerna sedan tidigare så kan situationen vara svår att förstå. Hur kan det vara så enkelt att få fram andra människors hela personnummer på Internet? Daniel Johansson på Key Code Security AB har svar.

– Idag finns alla medborgares personnummer tillgängliga på nätet. Det är i sig inget anmärkningsvärt utan bara ett resultat av offentlighetsprincipen, som regleras i grundlagen. Enligt den har varje svensk medborgare rätt att ta del av allmänna handlingar, vilket avser allt som sparas hos en myndighet.

Som privatperson tror man kanske att personuppgiftslagen (PUL) skyddar just ens personnummer, men så är det alltså inte. Offentlighetsprincipen gör det möjligt för nättjänster som Ratsit.se, Merinfo.se och Upplysning.se att tillhandahålla all information som hanteras av till exempel Skatteverket.

– För den med kriminellt uppsåt kan man hävda att en viss del av arbetet redan är gjort. Det tryggaste man kan göra är därför att se till att få omedelbar information så fort ett angrepp startar, säger Daniel Johansson.

Polisens nationella bedrägericenter uppmanar därför privatpersoner att ta hjälp av tjänster som gör att man får information om uttagna kreditupplysningar omedelbart. Då minskar man tidsglappet och har betydligt bättre möjligheter att kontakta bolaget i tid för att stoppa en kredit eller ett lån från att beviljas.

Key Code pressrum
http://news.cision.com/se/key-code

För ytterligare information

Daniel Johansson, VD Key Code, 0705-41 26 00, daniel.johansson@keycode.se 
Magnus Sjöbäck, presskontakt Key Code, 0704-45 15 99, magnus.sjoback@sjobackpr.se

 

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Liggande

Generella frågor

Fredrik Lagerström

070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Magnus-Sjoback-2019-Greatness-PR

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck

070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Edwin Eriksson Greatness pr

Presskontakt

Edwin Eriksson

073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Relaterade kundnyheter