”En droppe blod räcker för mig” | Greatness PR i Göteborg och Stockholm

”En droppe blod räcker för mig”

Start up från Göteborg tar upp kampen mot den utbredda d-vitaminbristen

Trött, orkeslös och ont i kroppen? Då är det troligt att du lider av d-vitaminbrist. Med ett stick i fingret, en droppe blod och en gratisapp i mobilen kan vitaminbristen snabbt bli ett minne blott.

– En av de stora fördelarna med vår metod som mäter biomarkörer, är att du själv äger dina resultat. Du vet precis hur du ligger till och kan följa din utveckling direkt i mobilen, säger Ola Bartholdsson, vd och grundare av Bodymarkers. 

D-vitaminbrist har blivit allt vanligare runt om i hela världen – i Europa överlag beräknas så många som var tredje person vara drabbad.

– Solen är nyckeln till hälsosamma d-vitaminnivåer, det är därför många lider av brist under vinterhalvåret i Norden. När det är mörkt under stora delar av dygnet sjunker produktionen av d-vitamin i kroppen.

D-vitamintestet – så funkar det

Bodymarkers metod är både enkelt och billigt att mäta d-vitaminnivåer. Den som vill testa sina värden köper ett testkit på närmaste apotek eller hälsokostbutik, och tar därefter ett stick i fingret. En droppe blod torkas in på ett filterpapper som läggs i ett returkuvert. Kuvertet skickas till Bodymarkers laboratorium i Storbritannien som analyserar biomarkören för d-vitamin och skickar resultatet direkt till en app i testpersonens mobiltelefon.

– Appen talar om för dig hur du ligger till så att du på ett snabbt och enkelt sätt kan justera din d-vitaminnivå utan att behöva gå till vårdcentralen, säger Ola Bartholdsson.

Mät i tid

Att mäta sina d-vitaminnivåer i preventivt syfte har historiskt varit hopplöst, såväl i Sverige som internationellt. För sjukvården är testerna dyra att genomföra, och i en tid då alla vårdcentraler är kantade av besparingskrav får man som patient i regel bara göra tester om man visar upp sjukdomssymptom.

– I 9 fall av 10 får man nej, vilket är ett tecken på att preventiv sjukvård inte finns tillgänglig för flertalet människor, säger Ola Bartholdsson.

Vill man ändå kolla sina värden får man i regel ta kontakt med dyra privatläkare, vilket gör att mindre än en procent av världens befolkning har tillgång till, eller råd med, förebyggande hälsokontroller. Med Bodymarkers metod är ett litet stick i fingret – som kan göras hemma vid köksbordet – allt som behövs och kostnaden är en bråkdel av vad det kostar vården idag. Plötsligt kan alla göra förebyggande hälsokontroller.

– Självklart ska man kunna mäta sina nivåer även innan man blir sjuk. Med våra mätningar får man se om man ligger nära brist eller överskott, så att det kan korrigeras innan en följdsjukdom uppstår, säger Ola Bartholdsson.

Ät inte för mycket

Att ha brist på d-vitamin är en dokumenterad orsak till ohälsa, men det är inte heller bra att överdosera. Ett överintag av d-vitamintabletter kan dels bli giftigt, men det kan också öka risken för hjärt- och kärlskador. Det är alltså viktigt att hålla stenkoll på sina nivåer, även om man lever hälsosamt.

– Skulle man få ett test på vårdcentralerna berättar de oftast bara om man befinner sig inom eller utanför det normala spannet. Ser det bra ut låses resultatet in ett journalsystem och sedan syns de inte. Med vår tjänst är informationen alltid tillgänglig, och de som vill kan mäta flera gånger för att se hur utvecklingen av d-vitaminnivåerna varierar över tid, säger Ola Bartholdsson, grundare av Bodymarkers.

Bodymarkers första produkt, d-vitamintest, lanseras i början av 2016 och kommer finnas tillgänglig på apotek samt hos utvalda detaljhandlare.

Bodymarkers pressrum
http://news.cision.com/se/bodymarkers

För ytterligare information
Ola Bartholdsson, vd Bodymarkers, +46 734 216 000, ola.bartholdsson@bodymarkers.com
Magnus Sjöbäck, presskontakt, +46 704 45 15 99, magnus.sjoback@sjobackpr.se

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström
070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck
070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson
073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Relaterade kundnyheter