Familjen logistik i tre generationer | Greatness PR i Göteborg & Stockholm

Familjen logistik i tre generationer

Det som började nere i källaren i Ekebäck för 23 år sedan har nu vuxit till ett logistikföretag som heter duga. Men resan mot eget företag började tidigare än så, för Peder och Karin Törnqvist, som fick värdefull kunskap redan från barnsben.

– Båda våra föräldrar var entreprenörer och arbetade med frakt, logistik och spedition hela sina liv, så man kan säga att vi har det i generna, säger Karin Törnqvist, en av tre delägare av InterEast.

Ända sedan barnsben var InterEasts grundare och ekonomichef Karin Törnqvist med sin pappa Kurt överallt. Han körde bud med en Harley Davidson, visade upp Göteborgs skärgård för turister med ”Västanfläkt”-båtarna och transporterade mat till olika skolor med ”Stora Åkeriet”. Just det otroliga drivet, skaparglädjen och viljan av stål, är något Karin har ärvt.

– Jag är oerhört stolt över pappa. Han kom från enkla förhållanden, hade inte råd att studera, men lyckades ändå driva flera framgångsrika företag under sin livstid. Jag har verkligen inspirerats av honom, säger Karin.

Med transport, logistik och företagande i uppväxtmiljön var det naturligt för InterEasts andra grundare och vd Peder Törnqvist att själv ge sig in i branschen. Peders pappa Nils-Ola, arbetade som fraktchef på Stena Line och var även pionjär inom svensk transport, gav honom goda förkunskaper. Peder började som lastbilschaufför redan som tjugoåring i Nils-Olas företag ”Charterhouse” och kombinerat med studier i maskinteknik med textilinriktning lades grunden till Peders karriär inom transport och spedition.

– Jag har pappa att tacka för mycket av den breda kunskapen jag har av branschen idag. Han lärde mig att våga tänka utanför boxen, att göra sitt yttersta och hålla vad man lovar – men att inte lova för mycket, säger Peder.

Sedan Karin och Peder startade InterEast 1992 i källaren i Ekebäck har mycket hänt. Numera huserar InterEasts huvudkontor i Sisjöns industriområde och har sedan några år tillbaka även kontor i Rumänien och Turkiet med egen personal. Mycket har förändrats med åren men flera saker är fortfarande sig likt. Familjens motto om att vara hands-on och nära verksamheten, är något som InterEast också arbetar efter.

– Vi brukar säga att alla gram väger lika mycket och vi ska alltid leverera med precision för alla våra kunder. Därför ser vi till att ha kontroll över hela processen för att kunna säkerställa att kunden alltid blir nöjd, säger Karin.

Numera är även tredje generationen Törnqvist engagerad i företaget. Sonen Oscar, som tidigare arbetade för DHL i Hong Kong, är vice vd och äger tillsammans med Peder och Karin InterEast. Trion berättar att det som förenar dem är det ständiga drivet framåt och menar att ju svårare utmaning – desto roligare. Samtidigt är det deras olikheter som är nyckeln till framgång. Till exempel kan Karin bidra med kunskaper i beteendevetenskap och marknadsföring, Peder med teknisk materialkunskap och Oscar med ekonomi och logistik.

– Karin är mest driven, jag är den som ibland drar i handbromsen och säger att de här går inte och vår son Oscar är strategen som noga väger argument för och emot, berättar Peder.
Fördelarna med att vara ett familjeföretag är många, enligt trion. Till exempel har de väldigt nära till beslut och kan snabbt ställa om efter kundens behov, något som kan vara svårt för större konkurrenter att göra på samma sätt.

– Precis som både Peders och min pappa så gör vi de här för att det är så fantastiskt roligt. Att möta nya kunder och hitta unika lösningar just för dem – det är det vi brinner för och som driver oss framåt, säger Karin Törnqvist.

Intereast nyhetsrum

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström
070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck
070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson
073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Relaterade kundnyheter