Id-kapning: Orsaken bakom chockökningen - Greatness | PR-byrå i Göteborg och Stockholm

Id-kapning: Orsaken bakom chockökningen

Här ligger ditt personnummer öppet på nätet 

Var åttonde minut får en svensk sin identitet kapad och de ekonomiska skadorna beräknas överstiga tre miljarder varje år. Id-kapningar är den i särklass mest växande typen av brottslighet, och det beror till stor del på att det är så enkelt att hitta kompletta personuppgifter på nätet och skapa förfalskade id-handlingar.

– Vem som helst kan surfa in på sajter som upplysning.se och Ratsit, eller ringa skatteverket och begära ut personnummer, årsinkomst, adress och andra uppgifter om precis vem som helst, säger Mikaela Åborg, försäljningschef på Key Code. 

Id-kapning är ett stort växande samhällsproblem i Sverige men kunskapen om hur brottet begås och hur man kan förebygga det är trots detta fortfarande liten bland svenskarna. Att ens personnummer ligger ute på nätet, öppet för vem som helst, är till stor del en följd av den svenska offentlighetsprincipen. En princip som nu missbrukas.

– Vår offentlighetsprincip är unik och borgar för öppenhet och granskning, men den har också blivit ett verktyg som utnyttjas av kriminella. Den för med sig att den här typen av brott kan utföras väldigt enkelt vilket visar sig i att antalet id-kapningar ökar lavinartat, säger Mikaela Åborg.

Förra året startade polisen ett nationellt bedrägericenter med uppdraget att möta ökningen av id-kapningar. Anders Olofsson är brottsförebyggare på centret och bekräftar att antalet id-kapningar ökar samt att det går snabbt och lätt att komma över personuppgifter och använda dem för att begå brott.

– Offentlighetsprincipen fungerar på det här viset. Med ett fullständigt personnummer är enkelt för kriminella att gå igenom en persons årsinkomst och kreditvärdighet för att hitta ett passande offer. Och eftersom vi i Sverige har fjorton eller femton typer av godkänd legitimation är det inte heller komplicerat att skapa ett falskt id som används för att hämta ut varor i en annan persons namn, vilket egentligen är allt som behövs, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericenter.

Varning via sms skyddar

Enligt polisen krävs en rad förbättringar och förändringar för att få bukt med problemet, såväl från myndigheter som från banker och andra inblandade aktörer. I dagsläget kan privatpersoner inte spärra sina uppgifter i förebyggande syfte, men det finns åtgärder att ta för att underlätta processen om man skulle drabbas.

– I dagsläget kan man inte ta bort risken att drabbas av en id-kapning, men att få en varning via sms eller mail så fort något ändras i ens personuppgifter gör att du kan stoppa förloppet innan brottet fullbordas och förhindra att du råkar riktigt illa ut, säger Anders Olofsson.

Att varnas direkt är en tjänst som Key Code och flera andra marknadsaktörer och kreditupplysningsföretag säljer som id-skydd. Id-skydd innebär just att få sms eller mail så fort något ändras i ens person- och folkbokföringsuppgifter samt när någon försöker köpa på kredit eller ta lån i ditt namn.

– Vid en id-kapning måste man vara minst lika snabb som om du blir bestulen eller tappar dina kreditkort eller id-kort. Att spärra sina handlingar och sitt personnummer är enda sättet att minimera skadan, säger Mikaela Åborg.

Spärrtjänst och bedrägerispärr

Med en spärrtjänst för förlorade värdehandlingar kan du med ett enda samtal spärra samtliga kreditkort, id-handlingar, bankdosa och mobiltelefon. Skulle du däremot misstänka en id-kapning måste du göra mer än så.

– Vid en id-kapning måste privatpersoner idag personligen göra en bedrägerispärr genom att ringa runt till samtliga kreditföretag och ta bort möjligheten att handla på kredit eller ta nya lån. Det är en process som håller på att effektiviseras, säger Anders Olofsson.

Ett samarbete för att kunna ringa enbart ett ställe och göra en bedrägerispärr håller på att utvecklas och lanseras av landets kreditupplysningsföretag, men det tar tid att få igång eftersom det är komplicerat att få en fullgod säkerhet, enligt Anders Olofsson.

– Tyvärr är vi i Sverige fortfarande naiva när det kommer till id-kapning och bedrägeri, vi hör hela tiden om problemet men tror aldrig att det kan hända oss själva. Det finns inte många sätt att skydda sig, men de tjänster som finns är bra och kan vara avgörande för att minimera den skada som en bedragare kan ställa till med, säger Mikaela Åborg, försäljningschef på Key Code.

Fler nyheter från Key Code på Cision .

För ytterligare information
Daniel Johansson, vd Key Code, 0705-41 26 00,  daniel.johansson@keycode.se
Magnus Sjöbäck, presskontakt Key Code, 0704-45 15 99, magnus.sjoback@sjobackpr.se

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström
070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck
070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson
073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Relaterade kundnyheter