Ny undersökning: Svenska bolag inte medvetna om riskerna med bolagskapning

Ny undersökning: Svenska bolag inte medvetna om riskerna med bolagskapning

Många svenska företag känner inte till hur stora riskerna är med bolagskapning och företagsbedrägerier, det visar en ny undersökning utförd av Scandinfo på uppdrag av Key Code Security. Endast hälften av de tillfrågade företagen var exempelvis medvetna om att företagsinformation i Bolagsverkets register kan ändras utan deras godkännande.

–  Fortfarande är många oroliga för fysiska inbrott och stölder vilket såklart är fullt rimligt. Men bolagskapningar och företagsbedrägerier är en ny typ av inbrott som både är svårare att skydda sig mot och som kan få långt större och mer allvarliga konsekvenser för svenska företagare, säger Peter Bodin, vd på Key Code Security.

I Scandinfos undersökning har drygt hundra svenska företagare svarat på hur medvetna de är om de vanligaste brotten som begås mot bolag och om de någon gång utsatts för bedrägeribrott.

– Vi ser en koppling mellan storleken på företaget och hur medveten företagsledningen är om bedrägeribrott och bolagskapning. Små företagare utgår ofta från att deras verksamhet är för liten för att vara av intresse för bedragare.

– Faran med en bolagskapning är inte främst risken att förlora det befintliga värdet i bolaget, utan att en bedragare använder bolaget för att ta lån eller handla varor för mycket stora summor. Det tillsammans med att säkerheten tenderar att vara lägre hos mindre företag gör dem attraktiva för bolagskapningar.

De tillfrågade svarade även på hur ofta företaget kontrollerar sin företagsinformation i offentliga register. Här svarade 45 procent att det aldrig görs, och 37 procent gör det en gång per år. Hälften kände inte till att företagsinformation såsom styrelseledamot eller vd i Bolagsverkets register kan ändras utan någons godkännande.

– Undersökningen visar att det finns ett stort informationsglapp och att många företagare inte vet vad som gäller och vilka säkerhetshål som finns i de offentliga registren.

Många företagare är exempelvis inte medvetna om att vem som helst kan skicka in dokument till Bolagsverket och registrera ny vd för ett företag, eller göra en adressändring i företagets namn och beställa varor till den nya adressen, utan deras godkännande.

– Det går såklart att bygga bort en stor del av riskerna med hjälp av omarbetade rutiner hos ansvariga myndigheter. Tills vidare är det upp till varje företagare att kontinuerligt bevaka registren för att undvika bolagskapningar och medföljande bedrägerier, säger Peter Bodin, vd för Key Code Security.

Resultat Scandinfo undersökning

  • 30% av de tillfrågade företagen uppger att de har varit utsatt för bedrägeribrott
  • 50 % av de tillfrågade företagen känner inte till att Bolagsverket kan ändra uppgifter utan godkännande. 42 % svarar att de känner till detta och 8 % svarar vet ej
  • 45 % av de tillfrågade företagen uppger att de aldrig kontrollerar information i offentliga register och 37 % uppger att man endast kontrollerar dem 1 gång per år

Key Code Security nyhetsrum

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström
070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck
070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson
073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Relaterade kundnyheter