75 procent av kommunernas kontaktcenter jobbar på distans under pandemin - Greatness | PR-byrå i Göteborg och Stockholm

75 procent av kommunernas kontaktcenter jobbar på distans under pandemin

Det är inte bara merparten av Sveriges kontorsanställda som arbetar hemifrån under pandemin. Även kommunernas medborgardialog sker på distans. 75 procent av de svenska kommunerna som har kontaktcenter sköter arbetet helt eller delvis på distans. Bara fem procent uppger att de kommer att sluta med distansarbetet när pandemin är över, enligt en undersökning från mjukvaruföretaget Enghouse Interactive.

– Det visar att distansarbete är här för att stanna även inom kontaktcenter. Då gäller det att ha flexibla lösningar som gör det enkelt att bedriva medborgarservice även om man jobbar på distans, säger Karl Lindbom på Enghouse Interactive.  Norrtälje kommun är en av de kommuner som redan före pandemin utvecklat ett nytt arbetssätt med möjlighet till distansarbete för medarbetarna i kontaktcentret. När sedan pandemin kom våren 2020 stod kommunen väl förberedd för hybridarbete.

– Medarbetarna ges större utrymme att själv ta ansvar för sin dag och sin arbetstid genom att de inte alltid behöver sitta på kontoret, säger Gill Tigerhielmsom är enhetschef för Norrtälje kommuns kontaktcenter. Vi ser att våra medarbetare mår bra av det här sättet att arbeta och det har inte påverkat kvaliteten för medborgarna – tvärtom. Vårt kontaktcenter fick i år motta utmärkelsen som ”Bästa kundservice – kommun” i Brilliant Awards.

Digitala lösningar som medger distansarbete kan göra vardagslivet enklare för personer som tidigare varit tvungna att vara fysiskt på plats. Det skapar en flexibilitet och minskar resor när även de kan välja att sköta sitt arbete hemifrån när det passar dem bättre.

Det kan också öka servicenivån för kommunens invånare när det blir enkelt att vid behov ta in fler resurser på distans till kontaktcentret.

Enghouse Interactives undersökning genomfördes 15 februari-16 mars 2021. Av 290 kommuner medverkade 247. Undersökningsrapporten bifogas.

För mer information:
Karl Lindbom, produktägare Enghouse Interactive
E-post: karl.lindbom@enghouse.com
Mobil: 073–2069807

Jeremy Payne, pressansvarig Enghouse Interactive
jeremy.payne@enghouse.com

Enghouse Interactive – den ledande leverantören av lösningar för bättre kundkommunikation. Vi utvecklar och levererar marknadens bredaste utbud av plattformsoberoende kommunikationslösningar. Läs mer på https://enghouseinteractive.se/.

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström
070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck
070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson
073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Relaterade kundnyheter