Nu har forskare vid Göteborgs universitet genomfört en omfattande studie för att ta reda på hur bra det arbetspsykologiska testet JobMatch Talent är på att förutsäga arbetsprestationer hos arbetssökande. Studiens resultat är häpnadsväckande; testet visar sig vara ett av de mest träffsäkra prognosverktyg som finns och är dessutom flera gånger bättre än andra, traditionella rekryteringsmetoder.
– När testet visar att en arbetssökande är exempelvis energisk eller bra på att samarbeta, är det också så arbetsgivaren upplever personens prestation i det efterföljande arbetet. Det här är goda nyheter för alla som jobbar med rekrytering eller personalutveckling, säger Klaus Olsen, vd på JobMatch Sweden.
JobMatch Talent är ett arbetspsykologiskt test som är utvecklat för att hjälpa företag att lära känna sina medarbetare, befintliga såväl som potentiella. Syftet är att bättre kunna använda olika personers unika egenskaper och drivkrafter på rätt sätt och på så sätt få företag mer välfungerande och trivsamma.
– Vi ville ta reda på exakt hur bra vårt testverktyg fungerar som hjälpmedel vid en rekrytering och bad forskare vid Göteborgs universitet att göra studien. De föreslog att man skulle jämföra arbetssökandes testresultat med omdömen från de rekryterades chefer, säger Klaus Olsen, vd på JobMatch Sweden.
Studiens resultat visar hur säker prognos JobMatch Talent ger med hjälp av en statistisk validitetskoefficient. Den traditionella jobbintervjun har enligt andra studier en validitet på 0,14, det vill säga en låg prognossäkerhet, vilket kan jämföras med en arbetssökandes utbildning som ger validiteten 0,22. JobMatch Talent överträffar dessa metoder stort och uppvisar en validitet på hela 0,5.
– Vanligtvis uppvisar bra personlighetstester ett värde på 0,3–0,4 så JobMatch Talents resultat på 0,5 är väldigt bra. Den som rekryterar vill få en så tillförlitlig prognos som möjligt på den kommande arbetsprestationen och JobMatch Talent är ett mycket intressant hjälpmedel i bedömningen av en arbetssökande, säger Henrik Winge, projektledare för chefskattningsstudien.
Studien har under 18 månader samlat in data från 600 chefer som använt JobMatch Talent i sina rekryteringar. Hälften av de tillfrågade cheferna svarade, vilket anses vara statistiskt säkert, och varje chef redogjorde för i medeltal 2-3 rekryteringar.
– Upplägget för studien är att matcha Jobmatch-testets skalor med chefernas skattningar inom tre olika områden: arbetskvalitet, samarbetsförmåga och produktivitet. Resultatet är väldigt lovande, JobMatch Talent kan vara ett av de bästa sätten att förutse en persons arbetsprestation, säger Henrik Winge.
Studien genomfördes i samarbete med forskare vid Göteborgs universitet och JobMatch Sweden under 2012–2013. Rapporten håller nu på att färdigställas.
För ytterligare information
Klaus Olsen, vd JobMatch Sweden, 070-190 20 40, klaus.olsen@jobmatchtalent.com Henrik Winge, projektledare för chefskattningsstudien, 070-872 56 51, henrik.winge1@gmail.com Magnus Sjöbäck, pressansvarig JobMatch Sweden, 070-445 15 99, magnus@sjoback.se
Pressrum
Bakgrundsinformation om metoders tillförlitlighet som prognosverktyg vid rekryteringar: “Hunter & Hunter: Validity and Utility of Alternative Predictors of Job Performance” – Psychological Bulletin, 1984, Vol 96, No. 1, 72-98.