Gräsrotslobbying för Lex Lacke - Greatness | PR-byrå i Göteborg och Stockholm

Gräsrotslobbying för Lex Lacke

En tidigare kollega till mig, Lars-Anders ”Lacke” Karlberg,  driver en kampanj för att bilda opinion kring rätten att få arbeta längre än 65. Varför? Jo, regeringen vill redan höja pensionsåldern för de som vill jobba längre än till 67. Men vissa hinner fylla 67 år innan lagen hinner ändras – om det ens blir någon ändring. Därför får flera sluta arbeta och pensionera sig trots att de vill fortsätta ett tag till. Lacke använder bland annat Facebook och sin ställning som journalist för att nå ut med sitt budskap ”Låt mig välja själv att arbeta längre”. Men det är långt ifrån enkelt att få gehör för en fråga som för flertalet uppfattas som ett särintresse. Hur påverkar Lex Lacke mig själv? Varför ska jag engagera mig? Jag frågade Lacke hur han tänker om sin kampanj.

Vad är Lex Lacke?

Det är mitt förslag till en frisedel för oss som fyller 67 år innan regeringen hunnit få fram en ny lag som ger oss rätt att jobba till 69 om vi vill. Själv fyller jag 67 år mitt i mandatperioder och riskerar att åka ut från jobbet då om inte regeringen hunnit uppfylla sitt vallöfte med en ny lag. Jag skrev till regeringen och bad om en ”Lex Lacke”. Men det är inte bara jag som gjort det, min gamle kursare Ulf Lundin på SVT i Uppsala har gjort samma sak.

Varför gör du detta?

Vi vill jobba kvar på den arbetsplats där vi är nu, även efter att vi fyllt 67, utan att behöva böna och be om det. Det är kul att jobba helt enkelt. Den mångfald av människor i olika åldrar som finns på en arbetsplats får du aldrig chans att möta om du ska tillbringa dina dagar som pensionär. Sedan är det naturligtvis något visst med journalistjobbet. Det blir aldrig tråkigt.

Är folk intresserade av detta?

Javisst, alla som är i min ålder är tycker att kampanjen är spännande. Visserligen är inte alla lika intresserade som jag att vara kvar på just det jobb man är på nu och kanske inte till hundra procent, men Lex Lacke-upproret berör. Så är det.

Varför är detta en viktig fråga?

Regeringen har tillsatt en fempartikommission som ska utreda frågan. Där finns de fyra regeringspartierna plus socialdemokraterna. Men det är viktigt att den höjda pensionsåldern inte får negativa konsekvenser för dem som inte vill eller orkar jobba längre än 65 år. Men för oss som vill jobba efter 67 är det positivt.

Har ni fått någon respons från målgrupp eller media?

Många gamlingar som är aktiva på Facebook har ju hittat till Facebookgruppen Lex Lacke, men vi har inte sett några artiklar i tidningarna – än. Jo Affärsvärlden är på hugget och har publicerat tre artiklar om Lex Lacke på sin webb.

Vad är era målsättningar?

Att visa politikerna att det finns intresse för det här.

Vad gör ni nu och härnäst?

Nu håller vi på att trycka upp snygga T-shirts, svarta med vitt Lex Lacke-tryck. Två kändisar från Senior Net – Marta Sandén och Gunny Widell – är med i klubben och har beställt var sin T-shirt. Jag tror att dom ställer upp som fotomodeller framför Rosenbad med sina tröjor på.

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström

070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck

070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson

073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Fler nyheter