Högst upp på Google – SEO del 4 - Greatness | PR-byrå i Göteborg och Stockholm

Högst upp på Google – SEO del 4

I fjärde delen av The beginners guide to SEO börjar vi gå in på grundläggande tekniska aspekter av hur du designar och bygger en sajt som är lika tilltalande för dina besökare som för sökmotorerna.

Lektion 4: Grundläggande sökmotorvänlig design

Bli sökmotorvänlig
Det första rekommenderade steget i byggandet av din sajt är att lägga ditt viktigaste innehåll i ren text i HTML. Information som publiceras i bilder, flash eller andra typer av innehåll utan text ignoreras ofta av sökmotorerna när de indexerar sajter. Så det säkraste sättet att göra innehåll som visas för dina besökare synligt även för sökmotorerna är ren text i HTML-format. Annars är det risk för att sökmotorerna ser din sajt som mer eller mindre tom. Samtidigt som din sajt ska vara användarvänlig så måste den också vara sökmotorvänlig.

Sedan är det så klart även viktigt med bilder, och de kan du göra synliga och identifierbara för sökmotorerna genom att tilldela dem text-beskrivningar – så kallade image alt attributes.

wefd

Gör dina sidor sidor tillgängliga
Innan sökmotorerna kan sortera och identifiera innehåll på en sida med tillhörande undersidor så måste de först kunna hitta innehållet. Därför är det avgörande att din sajt är så kallad crawlable, vilket innebär att samtliga URL-adresser och länkar görs sökbara för sökmotorerna. Om du exempelvis har en webbshop utan en crawlable länk till din produktsida så ser sökmotorerna det som att din butik inte innehåller några produkter, vilket med all säkerhet leder till att din sajt inte behandlas särskilt gynnsamt av sökmotorerna.

Se vad sökmotorerna ser
Ett bra sätt att se hur din sajt ser ut för sökmotorerna och vilka delar som är synliga respektive osynliga är använda verktyg som Google cache eller seo-browser.com. Genom att klicka på den gröna pilen bredvid url:en i sökresultatlistan får du se en cachade version av din sajt och därifrån kan du gå vidare till att titta på en ren textversion, vilket är vad sökmotorerna utgår ifrån när de utvärderar din sajt.

Till vänster ser du hur vår startsida ser ut för besökare och till höger hur den ser ut för sökmotorer.

Hemsida och cachad

 

Högst upp på Google del 1

Högst upp på Google del 2

Högst upp på Google del 3

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström
070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck
070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson
073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Relaterade inlägg