Att vi ständigt blir bombarderade av information i alla dess former ser många som en positiv utveckling. Informationssamhället är ett hyllande epitet snarare än ett varnande. En feed ska scrollas igenom samtidigt som ett mail inkommer och ett annat ska ut. Effektivt kan tyckas, men hur påverkas våra hjärnor av en allt mer splittrad uppmärksamhet?
Psykologiprofessor Glenn Wilson är mannen bakom begreppet info-mania. Hans forskning visar att om du försöker koncentrera dig på en arbetsuppgift samtidigt som du märker att det ligger ett oläst mail i inkorgen så försämras din IQ med 10 nivåer. Hjärnan är inte konstruerad för multitasking, tvärtom räcker det alltså med multipla informationskällor i vårt synfält för att vår kognitiva förmåga och vårt minne ska försämras. Och den information vi tar in när vi multitaskar skickas till fel delar av hjärnan, där den sedan ofta går förlorad.
Så för att undvika informations-manin kan det vara dags att dela upp och planera sitt arbete och sitt liv lite strängare. Stäng ner alla flikar utom en och återta mantrat ”var sak har sin tid”.
Läs mer om info-mania och nackdelarna med multitasking här.