2017 års Almedalsstipendiat fortsätter göra nätet lite snällare | Greatness

2017 års Almedalsstipendiat fortsätter göra nätet lite snällare

Mina Dennert, grundare av 2017 års Almedalsstipendiat #jagärhär

I somras fick den ideella föreningen #jagärhär 2017 års Almedalsstipendium av Greatness PR. Sedan dess har deras arbete mot näthat och rasism fortsatt, trots att medlemmarna fått utstå både hot och smutskastning.

– Det gör oss bara ännu mer övertygade om hur viktigt vårt arbete är. Och hur samhället skulle bli om vi gav efter för hatet, säger grundaren Mina Dennert.     

I maj 2016 startade journalisten och författaren Mina Dennert Facebookgruppen #jagärhär, som ett sätt att motarbeta rasism och hat på nätet. Idag är #jagärhär en ideell förening med över 76 000 medlemmar i Sverige och Facebook-grupper i Australien, Storbritannien, Tyskland, Norge, Finland, Slovakien och Polen.

I somras fick de Greatness PR:s Almedalsstipendium och sedan dess har arbetet rullat på, i oförminskad fart och styrka. I augusti fick Mina Dennert ta emot Anna Lindh-priset för att ha ”visat civilkurage och stärkt människor i att stå upp mot hot och hat”. Själv har hon dock fått utstå både det ena och det andra under hösten.

– Det har varit allt från smutskastning till rena dödshot. Över 10 000 medlemmar i vår förening, deras barn och föräldrar, har blivit uthängda av hatare. De har gett sig på alla vi samarbetar med och ringt och hotat folk som anlitar oss. Det har naturligtvis tagit oerhört mycket fokus och energi under hösten, men jag är övertygad om att vi kommit ur starkare ur detta. Det känns oerhört viktigt att arbeta vidare utan att låta sig skrämmas, säger Mina Dennert.

Under det kommande året fortsätter #jagärhär kämpa för att göra nätet till en lite vänligare och ärligare plats.

– Vi vill informera om, utbilda i och förebygga det som lite slarvigt kallas för fake news. Det är ju inga nyheter utan ren propaganda. Inför valet i år är det otroligt viktigt att göra människor medvetna om källkritik och faktagranskning. Att sprida vad journalistik är, vad demokrati och yttrandefrihet är och våra rättigheter och ansvar. Hur vårt samhälle fungerar helt enkelt, säger Mina Dennert.

Inom kort kommer också boken #jagärhär i samarbete med Piratförlaget. Under Bokmässan i höstas drev föreningen ett kafé där alla deltagare kunde lämna sina bidrag till boken. Resultatet är en antologi med berättelser om bland annat mod, kärlek, civilkurage och mänskliga rättigheter från författare, illustratörer och aktivister.

Får vi se er i Almedalen i sommar?

– Det är för tidigt att säga. Förra året var vi enormt ambitiösa och våra egna kampanjer innebar stora arbetsinsatser. I år försöker vi fokusera vår energi. Men vi har redan börjat få förfrågningar om att medverka i olika paneler och samtal under Almedalsveckan, så det är mycket möjligt att vi åker.

 

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström

070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck

070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson

073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Fler nyheter