Fem steg till ett lyckat panelsamtal - Greatness | PR-byrå i Göteborg och Stockholm

Fem steg till ett lyckat panelsamtal

Lunchseminarium, webbinarium eller en programpunkt på en större konferens. Panelsamtalet kan vara ett tempohöjande och inspirerande sätt att dela erfarenheter och idéer till en åhörarskara. Här är några värdefulla tips för att lyckas göra panelsamtalet till det bästa någonsin från Magnus Sjöbäck som har mångårig erfarenhet av att vara moderator, bland annat ifrån Almedalsveckan.

1. Ta med moderatorn tidigt in i evenemangsprocessen för att vara delaktig i att ta fram ämne och syfte för panelsamtalet samt vilka som ska ingå som gäster på scenen. 

– Ett evenemang med panelsamtal är till för de som lyssnar. Det innebär att ämnet och åhörarna tillsammans leder fram till vilka som ska bjudas in till att ingå i panelsamtalet, säger Magnus Sjöbäck. 

2. Förberedelserna är A och O och det gäller att moderatorn är påläst på vilka som ska sitta i panelen.

– En viktig del i förberedelserna är att i förväg intervjua paneldeltagarna om såväl vilka de själva är och om ämnet för samtalet. På så vis kommer de att känna sig tryggare och de budskap vi vill förmedla till våra lyssnare kommer tydligare och bättre fram. 

3. Moderatorn måste vara väl insatt i det material som ska avhandlas under panelsamtalet.

– Det är såklart de som ska intervjuas som är experter på sina områden, men för att kunna ställa rätt frågor och kunna följa upp med följdfrågor måste moderatorn, förutom vara nyfiken på såväl panelmedlemmarna som deras kunskaper, åtminstone ge sken av att vara nästan lika kunniga som de. Det är då samtalet blir som mest intressant att lyssna till. 

 Läs också: Världens starkaste varumärken 2022

 4. Mixen av personer i en panel är nyckeln till att få en livlig och givande diskussion. Men det är inte bara kompetens och bakgrund som man ska kolla på.

– Att ha en öppen personlighet och prata med tempo är bra egenskaper för att vara intressant att lyssna på, säger Magnus Sjöbäck. 

 5. Tänk på att panelsamtalet görs för de som lyssnar, det vill säga åhörarna.

– Det är lätt att fastna i vad man som företag vill få fram, men det är oftast ointressant för åhörarna. De vill veta nya saker, bli intellektuellt kittlade och inspirerade. Paneldiskussion är en show, det är också så det ska planeras och genomföras, säger Magnus Sjöbäck. 

På bilden från vänster: Magnus Sjöbäck, Henrik Ljungdahl, Henrik Billgren och Thomas Envall.

Magnus Sjöbäck, vd och senior konsult på Greatness PR, var senast moderator för IT-konsultbolaget iCore årliga kundevenemang som du kan se här 

Se hela iCore Summit här

Ta gärna kontakt med Greatness PR ifall även er verksamhet vill ha lyckade panelsamtal.

Kom igång med er kommunikation

Ring 010 209 40 10, maila magnus.sjoback@greatness.se eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström

070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck

070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson

073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Fler nyheter