Ett improviserat tal i utkanten av Almedalen en sommarkväll för mer än femtio år sedan blev början på det som idag är en stor samhällspolitisk arena för demokratiska dialoger och nätverkande.
Startskottet
När Olof Palme får förfrågan att tala till Visbys socialdemokrater en kväll i juli 1968 är det ingen som vet att det improviserade talet kommer att bli startskottet på en mångårig svensk politisk tradition. Med manuset nedklottrat på ett gammalt kvitto talar den dåvarande utbildningsministern om situationen i Vietnam och den amerikanska apartheidrevolutionen och svarar på publikens frågor och oro. Tre veckor senare talar moderaternas Gösta Bohman, från en tillfällig scen i samma park, på den plats där den officiella almedalsscenen står idag.
De följande åren kommer Palme till parken i Visby för att hålla ett årligt sommartal för partivänner och övriga besökare. År 1976 har han sällskap av politikerkollegorna Lars Werner (Vp), Gösta Bohman (M) och Per Ahlmark (Fp), och politikerveckan får därmed fäste.
Politikerveckan hotad
Efter detta utgör partiledartalen en årlig höjdpunkt i Sveriges politik, inte minst under valåren, men under 1980-talet händer någonting. Politikerveckan i Almedalen hotas efter att Olof Palme mördats på öppen gata i Stockholm. De kommande åren väljer den efterträdande statsministern Ingvar Carlsson av respekt för Palme att istället hålla sitt sommartal vid Visbys Högklint och Östergravar. Först efter övertygelse från Palmes änka Lisbet återgår parken Almedalen sommaren 1992 till att vara samlingsplatsen för de årliga politiska samtalen.
Öppet för alla
Så småningom går politikerveckan från att bara innefatta tal från partiledare till att även ha seminarium och 1996 öppnas veckan upp för alla som vill lyfta en samhällsfråga. Intresseorganisationer, ideella organisationer och näringsliv ser möjligheterna, men det tar tid innan antalet medverkande riktigt tar fart.
Totalt hålls sex seminarier 1998 och tjugo år senare genomförs fler än 4300 evenemang under veckan. Besökarna och deltagarnas inställning till att det är möjligt att bidra och förändra vilar på veckans öppenhet, lättillgänglighet och den ömsesidiga respekt som visas för varandra. Numera lockar politikerveckan fler än 42 000 besökare och är ett av evenemangen med störst mediebevakning i Sverige.
En inspiration för andra
Almedalveckans framgång har blivit till en förebild för andra nordiska länder som inspirerats till att anordna egna motsvarigheter. Nu hålls årligen bland annat norska Arendalsuka och danska Folkemödet.
Det som började med ett tal i utkanten av Almedalen från den dåvarande utbildningsministern en kväll i juli är idag en av världens största arenor för demokratiska samtal, kunskapsutbyten och kontaktskapande. Trots stora förändringar lever initiativtagaren Olof Palmes budskap kvar i veckans alla evenemang– ”Låt oss trotsa ondskan!”.
År att minnas
1968 – Startskottet till politikerveckan med ett improviserat tal från Olof Palme till socialdemokratiska partivänner med Krister Wickman och Georg Petersson. Tre veckor senare talar Gösta Bohman från en tillfällig scen där den officiella Almedalsscenen står idag.
1979 – Det är valår och Karin Söder, socialminister från Centerpartiet, blir den första kvinnan att tala under politikerveckan.
1981 – Socialdemokraterna håller det första seminariet, med ekonomiskt tema i Borgen Visby och veckan slutar innehålla enbart partiledartal. Det blir samtidigt början på en utökad mediebevakning.
1986 – Olof Palme mördas en kväll i februari. Vänsterpartiet och Miljöpartierna är de enda som närvarar i Almedalen och politikerveckans existens hotas.
1991 – Första gången som alla riksdagspartier deltar under veckan, de flesta i Östergravar men Ny Demokrati i Almedalen.
1992 – Efter år av sommartal i andra delar av Visby än Almedalen håller statsminister Ingvar Carlsson tal i Almedalen och gör återigen parken till politikerveckans huvudsakliga arena.
1994 – Det första icke politiska seminariet hålls av en intresseorganisation.
1996 – Politikerveckan öppnas officiellt upp för alla. Intresseorganisationer, näringsliv och ideella organisationer är nu välkomna att arrangera.
2009 – Veckan passerar 1000 arrangerade evenemang.
2018 – Almedalsveckan firar femtio år och samtidigt 100 år av kvinnlig rösträtt.
2020 – På grund av den globala Covid-19-pandemin ställs Almedalsveckan in.