Världens starkaste varumärken 2023 - Greatness | PR-byrå i Göteborg och Stockholm

Världens starkaste varumärken 2023

En stad med mycket trafik och billboards som marknadsför olika företag.

Apple behåller förstaplatsen i Kantar Brandz årliga lista över världens starkaste varumärken. Därefter följer teknikjättarna Google och Microsoft. Det enda svenska företaget som letar sig in på listan är IKEA som klättrar fem placeringar jämfört med förra året, till en hedersam 86:e plats.  

Lista över världens starkaste varumärken 2023

Kantar Brandz är en årlig global studie där man bedömer varumärkesvärdet bidrag till verksamhetens finansiella resultat. Analysen baseras på konsumentundersökningar från 4,1 miljoner kandidater, för 19 250 varumärken på 51 marknader som kombineras med företagens finansiella data.

Årets trender 2023

Lyxvarumärken

Lyxvarumärken befinner sig i en stark uppåtgående trend visar Kantars rapport över världens starkaste varumärken 2023. Bland annat klättrar Louis Vuitton upp på en åttonde plats, vilket är det högsta noteringen någonsin för ett bolag inom lyxkategorin. En stor anledning är att marknaden under senare år haft en stor global tillväxt, i synnerhet i flera asiatiska länder.  

Läs också: 6 tips – Öka trafiken till webbplatsen med SEO och content 

Food & Bavarge

Den kategorin av företag som ökat mest 2023 är mat och dryck-varumärken. Där har bland annat Pepsis varumärkesvärde ökat med hela 17 procent och därmed återtar en plats på topp 100 listan som nummer 91. Även Coca-Cola har gjort ett starkt år som efter sju års frånvaro återtar en prestigefull plats på topp 10-listan.  

Fast food

Likaså har företag inom snabbmat klättrat i rankingen för världens starkaste varumärken 2023. Kantar beskriver tillväxten som ett resultat av ökad exponering och marknadsföring, samt bättre användarupplevelser för kunderna. Burger King minskade exempelvis sina kötider genom nya digitala menyer och satsade mer resurser på varumärkeskommunikation under året. Trots att snabbmatskedjan inte lyckades kvala in sig topp 100-listan har bolaget haft en imponerande ökning med 8 procent i varumärkesvärde senaste året. 

Läs också: 4 sätt att få publicitet i internationell media

Lärdomar från årets ranking

Kantar betonar viken av att investera i varumärket – särskilt när den globala ekonomin är på nedgång. Företag som regelbundet satsar på att bygga relationer och känslomässiga band med sin a konsumenter blir mindre konjunkturkänsliga och har bättre förutsättningar att locka till sig nya kunder och investerare.

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström

070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck

070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson

073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Fler nyheter