Skapa bilder med AI – fördelar och nackdelar - Greatness | PR-byrå i Göteborg och Stockholm

Skapa bilder med AI – fördelar och nackdelar

Skapa bilder med AI

Artificiell Intelligens (AI) har växt explosionsartat senaste året. Framstegen har förändrat hur vi skapar bilder och nu har företag och privatpersoner tillgång till kraftfulla verktyg som kan generera såväl realistiska som konstnärliga bilder. Men att skapa bilder med AI öppnar inte bara upp en spännande värld av möjligheter, det är även viktigt att använda tekniken med eftertanke.

Att skapa bilder med AI bygger på maskininlärning och avancerade algoritmer. Systemen tränas genom att matas med enorma mängder data för att lära sig tekniker, stilar och mönster, som sedan kan producera bilder från grunden eller ändra befintliga bilder i önskad stil.

Vad kan AI-bilder användas till?

Det finns ett brett användningsområde för bilder skapade med AI. Inom reklam och kommunikation har AI visat sig vara ett kraftfullt verktyg för att generera grafiska element och övertygande annonser. Detta sparar tid och resurser samtidigt som det hjälper marknadsföraren och designern att experimentera med olika teman och färger.

Läs mer: 5 sätt att använda AI-bilder i marknadsföringen

Fördelar och nackdelar med AI-genererade bilder

Fördelarna med att skapa bilder med AI är främst att det är effektivt. AI kan skapa bilder snabbt och till stor del automatisera, vilket sparar tid och resurser. AI erbjuder även en imponerande mängd olika stilar och teman att utforska. Ett annat sätt att använda AI är som konstnärlig inspirationskälla. Konstnärer kan alltså skapa bilder med AI och på så sätt komma med nya perspektiv och idéer.

Dock har även AI-genererade bilder nackdelar. Eftersom det just är en AI som genererar bilderna, saknar verktyget det mänskliga perspektivet. Den största nackdelen är en avsaknad av den mänskliga tolkningen och känsla som till exempel en professionell fotograf erbjuder. Människan har en hög nivå av kreativitet som AI har svårigheter att uppnå vilket resulterar i begränsningar när det gäller att skapa unika och nyskapande konstverk och bilder.

Användningen av AI för att skapa bilder har också visat sig resultera i integritetsproblem och desinformation då det bland annat genererats deepfake-bilder för att sprida missvisande information. Ett tydligt exempel är att Tom Hanks upptäckt att bedragare använder AI-teknik för att tjäna pengar på dem – utan deras vetskap. I deepfake-videos framstår det som att Hanks marknadsför tandvård.

Läs mer: Största faran med AI: ”Är inte AI, det är företag som drar nytta av möjligheterna”

Professionell grafiker eller AI – vad ska man välja?

I valet mellan att skapa bilder med AI eller anlita en professionell fotograf eller kreatör gäller det att se över projektets mål och krav. AI är en utmärkt resurs för att effektivisera rutinmässiga uppgifter och skapa snabba bilder eller inspiration. En professionell kreatör eller fotograf ger en mänsklig touch, en mängd kreativitet och en god förmåga att förmedla rätt känslor i bilden.

Att skapa bilder med AI kan vara ett värdefullt verktyg och öppnar upp en spännande värld av möjligheter. Verktyget kan öka din produktivitet och variation.

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström
070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck
070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson
073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Fler nyheter