Sveriges starkaste varumärken 2021 – tronskifte i toppen - Greatness | PR-byrå i Göteborg och Stockholm

Sveriges starkaste varumärken 2021 – tronskifte i toppen

Undersökningsföretaget Yougov har åter rankat Sveriges starkaste varumärken. Möbelföretaget IKEA har haft förstaplatsen i flera år men får i år se sig omsprungna av betaltjänsten Swish som går från tredje till första plats. Bronsmedaljen bland svenska varumärken går till dagligvaruhandeln ICA före bil- och lastbilstillverkaren Volvo.

Rankningen är framtagen med hjälp av YouGov BrandIndex och baseras på indexpoäng. Index är genomsnittet av sex olika imageparametrar: kvalitet, allmänt intryck, värde för pengarna, rekommendation, rykte och kundnöjdhet.

Tradition är stark bland Sveriges starkaste varumärken

Yougovs globala ranking av varumärken består till stor del av teknikjättar som Google och Samsung samt sociala plattformar som Youtube och Whatsapp. Den svenska listan består i sin tur av mer eller mindre klassiska kända svenska varumärken såsom IKEA, ICA, Volvo och Apoteket som har byggt och förädlat sina varumärken under lång tid.

Förutom det faktum att varumärkesbyggande tar tid så är touchpoints en annan viktig faktor. Wasabröd, Yes, Västerbottensost och Kungsörnen är varumärken som många svenskar kommer i kontakt med varje dag i daglighandeln. Touchpoints är alla de ytor där kunder har kontakt med ett varumärke, exempelvis en annons, en hemsida eller en fysisk butik, och är en viktig del av varumärkeskännedomen.

Nyfiken på 2020 års starkaste varumärken? Det hittar du här.

För varumärken som inte har samma givna touchpoints som en fysisk matbutik eller en app gäller det i stället att skapa andra kontaktytor, ju fler desto bättre, för att nå kunderna och stärka sitt varumärke. De flesta framgångsrika företagen bygger idag sina varumärken i många olika digitala kanaler såsom sociala medier, podcasts och marknadsföringskampanjer.

 

Vill du ha hjälp att skapa varumärkesstrategi och bygga varumärke?

Kom i gång med ert kommunikationsarbete, bygg varumärket till önskvärd image och öka er varumärkeskännedom, kontakta oss på 010-209 40 10 eller mejla magnus.sjoback@greatness.se.

Ta kontakt

Boka en tid för ett introducerande möte i vår bokningskalender eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.

Generella frågor

Fredrik Lagerström
070 649 68 55
fredrik.lagerstrom@greatness.se

Nya uppdrag

Magnus Sjöbäck
070 445 15 99
magnus.sjoback@greatness.se

Presskontakt

Edwin Eriksson
073 975 79 19
edwin.eriksson@greatness.se

Relaterade inlägg