Att underlätta för journalisten att göra sitt jobb är en bra grund till att få ut korrekt och rätt budskap. Vid en mediecoachning förbereds den som ska intervjuas grundligt och får en disposition över hur intervjun ska genomföras för bäst resultat.
Den uppsökande journalisten och den inbjudna
Generellt finns det två typer av journalistkontakter – den där journalisten själv tar kontakt och den då journalisten bjudits in till samtal kring något som du eller ert företag vill berätta.
När journalisten själv tar kontakt har denne ett syfte och en tydlig agenda. Då syftet kan vara både positivt som negativt är det bra att kunna hantera oväntade frågor. Just medieträning kan du läsa mer om här.
När en journalist bjuds in för att skriva om ett ämne kommer denne med ett vitt papper som ska fylla med något matnyttigt. Ju tydligare och enklare journalisten får uppgifterna tilldelade sig, desto snabbare och lättare kan denne utforma sin artikel. Det är detta som mediecoachning handlar om – att den som intervjuas förmedlar korrekt och rätt budskap.
Läs också: Från nervös till självsäker med medieträning i 4 steg – så möter du journalisten
Mediecoachning är att ta kontroll över intervjun
Mediecoachning innebär i praktiken att skapa struktur över intervjun, som får en tydlig disposition med en början, mitt och avslut. Därtill adderas en Q&A för eventuellt kompletterande frågor som kan komma upp, men som inte är prioriterade att kommunicera ut.
Längden på en intervju ska helst inte vara längre än 40 minuter. Dels är det respekt för journalisten – denne ska ju hinna skriva texten, dels finns risken att ju längre intervjun är desto mer troligt är det att man frångår syftet. Framgångsrik mediecoachning ger kontroll över intervjun så att slutresultatet, det vill säga artikeln, handlar om det som ert företag vill att den ska handla om.
Dispositionen ger korrekt budskap
Dispositionen skapar vi tillsammans inför intervjun, och den är ett viktigt stöd. Ytterst handlar det om att fånga journalistens intresse och skapa ett engagemang, som sedan kan lysa igenom i artikeln. Därför gäller det att arbeta dramaturgiskt. I vissa fall handlar det om att avslöja nyheten, det mest intressanta, direkt. I andra fall handlar det om att bygga upp en story fram till avslöjandet.
En annan viktig del i dispositionen kan vara oneliners, begrepp och faktauppgifter som är bra att förmedla för budskapet. Journalister vill gärna ha publicitetsvänliga citat. De går att på förhand konstruera ifall de stärker budskapet. Är det viktigt att en specifik faktauppgift kommer med i artikeln kan den förstärkas i dispositionen.
Dispositionen förenklar alltså intervjun för såväl reportern som den som ska intervjuas. En sak att tänka på är att det är helt okej att ha med en ”fusklapp” med exempelvis stödord och faktauppgifter. Journalisten är där för att kunna göra ett bra och helst snabbt arbete och ser därför ”fusklappen” som en kvalitetsstämpel över att intervjun inte innehåller felaktiga uppgifter som eventuellt måste korrigeras i efterhand.
Läs också: Så arbetar en journalist – förstå hur nyhetsvärdering fungerar
Q&A-frågor för komplettering
Även om intervjun är ordentligt förberedd och har en tydlig disposition kan den brytas av med exempelvis en följdfråga eller en fråga som ligger sidledes med vad den intervjuade hade tänkt sig. I Q&A förbereds svaren på de flesta frågor som kan dyka upp – såväl väntade som oväntade. Dock är dispositionen grunden för intervjun, vilket innebär att man kan ge svar på journalistens plötsliga fråga men därefter fortsätta där man var enligt dispositionen. På så vis seglar man inte iväg från ämnet.
I de allra flesta fall nöjer sig journalisten när man kommit till slutet enligt dispositionen och därmed kan tacka för sig, återvända till sin redaktion med ett material som är lätt att skriva sin artikel på.
Vill ni ha kontroll över era intervjuer är mediecoachning rätt verktyg för er. Vi på Greatness hjälper gärna till med att skapa disposition, citatvänliga oneliners, Q&A samt träna inför intervjun.